Lussekatter
Lussekatter er fast innslag på Luciadagen den 13. desember. Inviter til fest denne mørke kvelden i desember og nyt nybakte lussekatter
Over 60
Lenke kopiert!
Ingredienser
|
Denne oppskriften gir ca. 20 lussekatter |
|
| 750 - 800 g | Norgesmøllene Hvetemel siktet |
| 150 g | sukker |
| 1/2 - 1 ts | salt |
| 2 ts | kardemomme (kan sløyfes) |
| 150 g | smør eller margarin (smeltet) |
| 5 dl | melk |
| 50 g | fersk gjær eller 1 pk tørrgjær |
| 1/2 - 1 g | safran (avhengig av hvor sterk farge du ønsker på deigen). Alternativt kan du bruke 1/2 - 1 ts gurkemeie |
| 1 stk | sammenpisket egg til pensling |
| Rosiner til pynt | |
Slik gjør du
|
1
|
Bland sammen smeltet smør/margarin og melk. Rør inn safran/ gurkemeie |
|
2
|
Bland alle ingrediensene og elt sammen i en kjøkkenmaskin i ca. 10 min til deigen blir smidig og glatt. Hold gjerne tilbake litt mel slik at du kan justere konsistensen |
|
3
|
Dekk deigen med et klede eller plast og sett den på et lunt sted i ca. 30 min |
|
4
|
Del deigen i 20 biter. Trill bitene ut til avlange pølser og form lussekatter etter ønske. Sett dem på et stekebrett som er dekket med bakepapir |
|
5
|
Pensle med egg og dekorer med rosiner |
|
6
|
Stekes midt i ovnen ved ca. 225 °C til de er gyllen brun. Steketid 8 – 10 min avhengig av ovn |
|
7
|
Avkjøles på rist |
|
Lussekattene kan fryses, men er aller best ferske |
|