Pepperkakehus
Pepperkakehus er tradisjon for mange
Over 60
Middels
Lenke kopiert!
Ingredienser
| 75 g | margarin/smør |
| 190 g | sukker |
| 2 stk | egg |
| 650 g | Norgesmøllene Hvetemel siktet |
| 1,5 dl | melk |
| 1,5 ts | bakepulver |
| 1,5 ts | kanel |
| 1,5 ts | nellik |
| 1,5 ts | kardemomme |
| sukkerkulør til å sette brunfarge på deigen | |
| sukker til knekk | |
| melisglasur | |
| pynt og godteri etter eget ønske | |
|
En eggehvite og litt sitronsaft i melisglasuren istedenfor vann gjør glasuren både stivere og hvitere |
|
|
Du kan lage vinduer i huset (som ser ut som glass) ved å knuse fruktdrops i en pose og legge i et jevnt lag i hullet til vinduet før steking |
|
|
Til pynt foreslår vi: Nonstop, seigemenn og damer, sjokoladepraliner, polkagriser, drops, sukkerstenger, engelsk konfekt, kakepynt av ulike slag f.eks. sølvkuler og snøkrystaller |
|
|
Plasser pepperkakehuset på et brett dekket med bomull og litt nisser til pynt – en hyggelig og velduftende dekorasjon i juletiden |
|
Slik gjør du
|
1
|
Romtemperert margarin/smør og sukker røres hvitt, tilsett eggene |
|
2
|
Rør inn melken |
|
3
|
Mel, bakepulver, kanel, nellik og kardemomme siktes i |
|
4
|
Elt til passe deig |
|
Sett gjerne deigen kaldt et par timer, da vil den bli lettere å jobbe med |
|
|
5
|
Kjevle deigen ut til ca. 3 mm tykkelse på et bakepapir |
|
6
|
Tegn over formene til huset på et matpapir og klipp ut de ulike delene |
|
7
|
Legg formene på pepperkakedeigen og skjær rundt. Dra bakepapiret over på en bakeplate og fjern formene og den overflødige deigen |
|
8
|
Pepperkakehusdelene stekes ca. 8 - 10 min (eller til de er gyllenbrune) midt i ovnen ved ca. 180 °C , tas deretter ut av ovnen og avkjøles |
|
Den mest holdbare måten å lime sammen pepperkakehuset på er å bruke knekk: |
|
|
9
|
Varm opp sukker til knekk i en stekepanne på svak varme. La det smelte og rør rundt forsiktig |
|
10
|
Pass på, knekken er veldig varm og det er lett å brenne seg. Denne jobben bør gjøres av en voksen |
|
11
|
Hold delene sammen til knekken har festet seg. Dypp kantene på de ulike delene i den flytende knekken og sett sammen. Lim sammen front- og bakvegg med hver sin sidevegg og deretter delene sammen |
|
12
|
Dypp øvre kant på huset i knekk og monter på plass takplatene. Pipen monteres for seg og festes på taket til slutt. Monter gjerne huset over et bakepapir da det har lett for å dryppe litt |
|
13
|
Melisglasur blandes av melis og vann og sprøytes på pepperkakehuset med en sprøytepose eller et hjemmelaget kremmerhus. Bruk glasuren som lim og pynt og dekorer etter eget ønske |